Näin joulusesongin alussa on hyvä taas muistutella kynttilöiden polttamisesta ja tulen turvallisesta käsittelystä. Joulun aikaan moni tulipalo saa alkunsa tulen huolimattomasta käsittelystä. Lieneekö aiheellista edes muistuttaa, että yksikin tulipalo on liikaa. Ohessa olen listannut teille muutaman nyrkkisäännön turvalliseen tulen käsittelyyn liittyen.

 

 

  1. Kynttilöiden polttamisessa on aina oma tunnelmansa, mutta alkoholin vaikutuksen alaisena ollessa tämä tunnelma voi olla ihan erilainen. Mitä enemmän olet alkoholin vaikutuksen alaisena, sen huonompi vaihtoehto kynttilöiden polttaminen on. On paljon viisaampaa sammuttaa kynttilät jo pienen nousuhumalan aikana, kun odottaa sammumista, jolloin kynttilät helposti jää valvomatta palamaan. Eihän palavista kynttilöistä enään siinä vaiheessa ole iloa, kun ne huonolla tuurilla alkavat saada tulipaloa aikaiseksi.
  2. Elävä tuli kiinnostaa aina lapsia. Perheen pienimmät eivät välttämättä edes ymmärrä tulen vaaroja. On aikuisen tehtävä opettaa lapselle, että kynttilöitä saa kyllä ihastella, MUTTA niitä tulee ihastella riittävän etäältä. Lapselle voi myös opettaa, miten kynttilät sammutetaan turvallisesti, eli tukahduttamalla.
  3. Pidäthän myös huolen, ettei lemmikit pääse palavien kynttilöiden lähelle. Jos taloudessa on useampi kun yksi lemmikki, eihän näitä voi estää leikkimästä keskenään. Niin kauan kun lemmikit eivät leikkiessään ole palavien kynttilöiden lähellä, ei ole myöskään vaaraa kynttilöiden kaatumisesta.
  4. Aseta kynttilät kuumuutta kestävälle alustalle ja riittävän kauas verhoista. Myös muut helposti syttyvät materiaalit, kuten joulukoristeet ja huonekasvit tulee olla riittävän kaukana kynttilöistä. Ehdottoman tärkeää on myös asettaa kynttilät riittävän etäälle toisistaan. Palaessaan kynttilät erittää aina lämpöä, joten kiinni toisissaan palavat kynttilät on aina yhtäkuin riski tulipalolle.
  5. Kun poistut kodin ulkopuolelle, sammuta kynttilät. Oikeaoppisesti kynttilät tulisi sammuttaa tukahduttamalla, mutta omastakaan lähi/tuttavapiiristäni ei kovin montaa sellaista henkilöä löydy, joka sammuttaisi kynttilät tukahduttamalla. Itse tammutan kynttilät aina puhaltamalla, mutta tällöin on hyvä asettaa kämmen kynttilät liekin toiselle puolelle suojaksi. Vaikka kynttilöiden läheisyydessä ei olisikaan mitään helposti syttyvää materiaalia, et voi tietää, miten liekki käyttäytyy.

 

 

Näin loppuun vielä pari sääntöä kodin muusta turvallisuudesta.

 

  • Huolehdi, että kodistasi löytyy toimiva palovaroitin. Yksi palovaroitin 60 alkavaa neliömetriä kohden on oikea määrä. Älä aseta palovaroitinta ruoanlaitto-pisteen tai kylpyhuoneen välittmöään läheisyyteen. Edellyttäen että palovaroitin on toimiva, hallinnassa oleva ruoan tuoksu ja/tai suihkusta tuleva vesihöyry voi aiheuttaa niinsanottuja vääriä hälytyksiä.
  • Palovaroittimen toimivuutta suositellaan testaamaan joka kuun ensimmäinen päivä. Älypuhelimille on saatavilla kipinä-sovellus, joka kuuntelee palovaroittimen piippauksen. Tällä osallistut rahallisen palkinnon arvontaan. Kipinä-sovellus on maksuton ja helppo käyttää. Muista myös 112 suomi-sovellus.
  • Alkusammutus-välineet on hyvä sijoittaa niin, että ne ovat kaikkien löydettävissä. Sammutuspeitteen voi sijoittaa esimerkiksi keittiön seinälle. Alkusammutuspeitettä ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota. Pienimmillä peitteillä harvoin tekee mitään. On siis viisaampaa hankkia mieluummin liian iso peite, kun liian pieni.
  • Jos keittiössä rasvalla kokatessa käy vahinko, ja kattilassa syttyy rasvapalo, on suuri virhe kaataa palavan rasvan sekaan vettä. Vesi laajentaa palavan rasvan 1500 kertaiseksi, jolloin tämä tarkoittaa sitä, että palava rasva sytyttää koko kokkauspisteen. Rasvapalo sammutetaan siis AINA tukahduttamalla joko kattilan kannella tai sammutuspeitteellä. Muista kuitenkin suojata itsesi (myös sormet ja kasvot).
  • Muista pitää silmällä kokkauksiasi. Alkholin vaiktuksen alaisena kokkaaminen on aina huono vaihtoehto, sillä tämä aiheuttaa myös sen, että toimiva palovaroitin alkaa kiljumaan jo ihan pienestäkin savun määrästä. Viranomaisten kielellä näitä kutsutaan nakit ja muussi-keikoiksi. Vaikka kaikki ruoka haiseekin samalta riittävän pitkällä paisto-ajalla, kokkaathan kuitenkin selvinpäin.

 

 

Vaikka palomiehet aika usein onkin ihan komeita ja hyvännäkösiä, ethän halua polttaa kotiasi karrelle vain saadaksesi muitakin vieraita kun vaan joulupukkia. On pienempi paha liittyä itse VPKhon, jolloin mahdollisuutesi tavata muita palomiehiä on huomattavasti suurempi.

 

Hyvää joulun aikaa teille kaikille. Muistakaahan seurailla mua myös facebookissa https://www.facebook.com/Akkavaltaa-liekkien-keskell%C3%A4-1298504423517102/